Смяна на регистрация на автомобил с испанска

Процедурата по смяна на регистрация на автомобил от номера на друга страна членка на ЕС с испански може да звучи плашещо и скъпо удоволствие, но всъщност процеса е доста лесен и можете да се справите сами без да ползвате услугите на хестори. Да не говорим, че повечето хестори най-вероятно ще ви откажат, тъй като това им звучи като мисия невъзможна - или просто ги мързи да прочетат за 15 минути какви са вътрешноевропейските регламенти.

За щастие DGT ясно и точно са разписали процедурата и това което вие трябва да направите е да се въоражите с малко търпение и да обиколите няколко институции. Разбира се за повечето с предварително записан час, който можете да вземете по интернет.

Регламент

При промяна на вашият адрес на постоянно местопребиваване в някоя страна членка на ЕС, в рамките на 6 месеца до 2 години вие трябва да смените регистрацията на личният си автомобил, ако той е с вас и вие го управлявате по пътищата на страната в която живеете. Идеята е съвсем ясна и проста - трябва да плащате данъци там където използвате инфраструктурата, пък и така е редно.

Необходими документи

- Талоните на автомобила (за български автомобили: 2 талона)
- НИЕ
- Епадронамиенто (в някои случаи)
- Ficha tecnica reduzida (в някои случаи)
- ITV за внос на автомобил (различава се като процедура и цена)
- Регистрация и плащане на данък в общината (аютамиенто по местоживеене)
- Декларация от Agencia Tributaria (във вашият случай, че не дължите нищо)
- Регистрация в Trafico
- Застраховка

След последната стъпка вече можете да си направите табели и да си ги сложите на автомобила. За разлика от България, където табелите се изработват изключително от КАТ, в Испания можете да си направите табели където си искате.

По-долу ще разгледаме в детайли различните стъпки и как се процедуира с изваждането на необходимите документи.

Запазване на час в Trafico

Водещото за вас е датата и часа който можете да вземете в Trafico за Tramites de oficina. В Мадрид е доста натоварено и ако сте късметлии можете да вземете час за след 3 седмици. В по-малките провинции може и по-рано. Можете да извършите смяната във всяка провинция, без значение къде живеете.

Билет с номер от машината ще получите след като въведете вашето НИЕ. Можете да вземете билет най-рано 20 минути преди часа, който сте записали.

Технически преглед (ITV)

Всички останали стъпки са зависими от ITV - техническия преглед на автомобила. Той съдържа важна информация, въз основа на която институциите определят колко трябва да платите.

Потърсете във вашият район пункт за ITV. Може да ви е необходим предварителен час. Също така попитайте дали ви е нужна ficha technica reducida. Това е техническо описание на колата, което в повечето случаи е на големия талон на автомобила. Отидете предварително в избрания пункт за ITV, като носите всичките талони на колата и проверете дали можете да минете само с тях.

Като краен резултат ще получите три зелени талона, които са еднакви - направете си копия, тъй като може да потрябват някъде. Два ще бъдат задържани в Trafico, един ще остане за вас и трябва да го дръжите в колата тъй като е част от разрешението ви за движение (permiso de circulacion).

Регистрация в Ayutamiento

Трябва да посетите общината/кметството където сте регистрирани по местоживеене (epadronado) носейки талоните за ITV, като е препоръчително навсякъде да носите всички документи. Направете си предварително копия на документите, които да им давате, като също така направете копия на НИЕ + лична карта, тъй като и те ще са необходими.

В общината ще определят данъка на автомобила. Докато в България той е въз основа на киловатите, в Испания се определя от физическите конски сили. Те са вписани в зеленият лист от ITV.

Можете да платите данъка, който се определя на база оставащите тримесечия, на място или в близка банка. На място се плаща се плаща само с карта.

Agencia Tributaria

Следващата стъпка е да вземете необходимите документи, че сте преминали през Agencia Tributaria. При прехвръляне на собствен автомобил поради смяна на местожителство, не дължите никакви такси, без значение какви са вредните емисии на автомобила.

При автомобили с CO2 под 120 mg/km така или иначе не дължите никакви такси.

Trafico

В Trafico отивате с всички документи:

- попълнен формуляр за Tramites de Vehiculos (достъпен е тук).
- оригиналните талони на автомобила.
- 3-те зелени листа от ITV.
- регистрацията от Ayutamiento.
- формуляра от Agencia Tributaria.
- копие но личната ви карта + НИЕ.

На място ще заплатите с картата си таксата за регистрация, след което ще ви бъде издаден талона на колата - permiso de circulacion.

С този талон отивате някъде, където правят номера, правите си новите номера и ги слагате на автомобила. Разбира се трябва да направите и застраховка за да можете да шофирате безпроблемно.

Имайте предвид, че издаването на испанските талони става веднага. Тъй като старите документи на автомобила ще бъдат задържани, не ходете с автомобила тъй като той вече нито ще има валидни номера, нито валидна застраховка!

Дерегистрация с предишната страна

Старите номера трябва да върнете вие. По принцип пререгистрацията трябва да се отразява по служебен път, но това става бавно, пък и понякога не става, така че върнете табелите в КАТ с копие от новата регистрация на колата.

При всички положение вие лично трябва да се погрижите за дерегистрацията с предишната държава в която е бил регистриран автомобила. Например за Германия е достатъчно по е-мейл да изпратите копие от новият талон на автомобила. Възможно е даже да не ви искат да върнете старите табели, но за всеки случай може да ги изпратите по пощата.

Приблизителна сметка

За лек автомобил СЕАТ Леон произведен през 2016 година с ЕВРО6 сертификат (ниво на CO2 118 mg/km) сметката излиза приблизително следната:

ITV преглед - 145 ЕВРО
Местен данък - 40 ЕВРО годишно
Agenica Tributaria - 0 ЕВРО (хем личен автомобил, хем CO2 < 120 mg/km)
Trafico - 96.80 ЕВРО
Изработка на номера - 28 ЕВРО

Общо: 299.80 ЕВРО

Виждате от сметката по-горе, че писания, че това упражнение струвало няколко хиляди евро е напълно налудничаво.

Разбира се трябва да направите застраховка, премията по която вече ще зависи от стажа ви като шофьор, компанията и още купчина фактори. Прочетете тук как да докажете застрахователен стаж без щети от България.

За горния автомобил застраховка всички рискове без самоучастие (франкисия) направена в Mapfre струва 660 ЕВРО на година, като тя включва гражданска отговорност и каско. Подобен вид застраховка плюс екстрите, които Mapfre предлага, е невъзможна за тази сума в която и да е застрахователна компания в Блъгария. Да не говорим, че българските застрахователи все още изискват автомобила да има аларма - пълно безумие, което може само да ви вкара в излишни разходи и проблеми от пишман майстора, който ще ви бърничка из колата да ви сложи непотребната аларма.

От друга страна никой не ви задължава да правите застраховка всички рискове. Можете да си изберете най-евтиното tercero, което ви покрива задължителната гражданска отговорност и да си карате с него. Лошото е, че ако нещо се случи на пътя ще трябва сами да си плащате за пътна помощ, но пък и цената ще е три пъти по-ниска.


Търсене в сайта:

Последни материали:

Адресна регистрация в Испания
Ползване на електричество в Испания
Смяна на регистрационен номер на автомобил в Испания
Подмяна на българска шофьорска книжка с испанска

Полезни връзки за Испания:

DGT (Trafico) - запазване на час
Extranjeria - запазване на час
Agencia Tributaria - запазване на час

Можете да се свържете с нас по всякакъви въпроси, за които смятате, че бихме могли да сме ви от помощ. Моля ползвайте формата за контакти.