Смяна на шофьорска книжка с испанска

В настоящата статия ще разгледаме процедурата по подмяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство  издадено от държава членка на ЕС  (каквато е България) с испанско такова. Умишлено използвам термина "държава членка н ЕС" тъй като може преди пристигането ви в Испания да сте живели в Германия или Австрия, и да имате тамошно СУМПС, което желаете да подмените. Така или иначе формалностите са еднакви за всички граждани на страни членки на ЕС. Няма да разглеждаме случая на смяна на СУМПС издадено от държави извън ЕС, тъй като там процедурата е много по-сложна и може да изисква явяване на изпит.

Изисквания

До шест месеца след официалното ви заживяване в Испания, вие трябва да подмените шофьорската си книжка.  Това изискване важи за всички граждани на други страни членки на ЕС, променящи резиденцията си с такава на територията на Испания. Разбира се вие може и да не го направите, и предвид факта, че в Испания почти няма профилактични полицейски проверки, без да сте извършили нарушеие, вероятността да ви хванат е много малка, но все пак я има. Глобата на която подлежите е от порядъка на 500 евро и е препоръчително да си я спестите.

Да не говорим, че сменяйки българската си шофьорска книжка, вие се отървавате от ужасния и абсолютно ненужен зелен талон, който според българското законодателство е неразделна част от СУМПС, но всъщност единственото му предназначение е да ви се изправи косата когато пътния полицай ви каже, че ще ви го вземе и ще трябва да си убиете един ден чакане в КАТ да го получите обратно, та да дойдете до момента в който измисляте нещо друго.

Процедура

Помяната ще изисква минимум две посещения от ваша страна в DGT (Direccion General de Trafico) като и за двете посещения ще ви необходим предварително запазен час. За пръвото посещение трябва да запазите сами час посредством уеб сайта на DGT, а за второто час ще ви бъде предложен по телефона.

Час за първото ви посещение можете да запишете от следния адрес:

https://sedeapl.dgt.gob.es/WEB_NCIT_CONSULTA/solicitarCita.faces

Имайте предвид, че можете да отидете в който офис пожелаете. Офисите в големите градове (например Мадрид) са много по-натоварени от офисите в по-малките градове (например Бургос). Ако спешно трябва да започнете процедурата запишете час в по-малък офис за да вземете по-ранна дата.

Процедурата, която ще извървшвате е:

Tramites de oficina

Следващата стъпка е да попълните личните си данни, като само НИЕ-то ви е достатъчно. При посещение в офиса на DGT за да получите номер за ред ще е необходимо да въведете НИЕ-то си.

Необхдими документи

При първоначалното ви посещение трябва да попълните формуляр за Tramites de Conductores, който е достъпен онлайн на следния адрес:

https://sede.dgt.gob.es/Galerias/tramites-y-multas/modelos-solicitud/03/Mod.03-ES.pdf

Попълнете най-вече личните си данни във формуляра като имена, адрес, данни на документи. Останалото ще ви попълнят на място в офиса.

Снимка

Ще е необходима и снимка. Такава можете да си направите във всяко фото или самостоятелно на машините за снимки (струват около 5 евро). В някои Centros de Reconocimiento ще ви направят снимки като част от услугата по издаване на медицински сертификат. Отложете представянето на снимка за второто ви посещение и ако при изкарването на медицински сертификат няма включена снимка в услугата, тогава мислете за фото или машина за снимки.

Първо посещение

По време на първото ви посещени е необходимо да носите оригиналната си шофьорска книжа, за всеки случай синият ви талон, НИЕ-то ви, евентуално ако са готови снимките ви и медицинския сертификат - снимки и сертификат можете да дадете и на второто си посещение. Първото ви поещение е за заявка на смяна, при която заявка DGT ще потвърди с КАТ валидността на вашата книжка. Процедурата отнема около 2 седмици и се извършва по е-мейл, така че при добро желание и от двете администрации би могла да стане и за 1 ден. След като бъде подадена заявката и бъде потвърдена от България, ще получите телефонно обаждане с което ще ви уведомят за резултата. Ако приемем, че всичко е наред, в това телефонно обаждане ще ви предложат час за второ посещение.

Второ посещение

На второто ви посещение вече трябва да представите въпросния медицински сертификат. Можете да го извадите от всеки Centro de Reconocimiento във всяка провинция. Имайте предвид, че изпита е малко сложен дори за любителската В категория - освен стандартния очен преглед, има ушен, измерване на кръвно налягане и тестване на рефлекси. Тестването на рефлекси е подобно на това което се извършва за професионалните категории, но в по-олекотен вариант.

При второто ви посещение, българската ви шофьорка книжка ще бъде иззета, като ще ви бъде издаден един хвърчащ лист, който ви дава право да шофирате САМО в Испания. След около 3-4 седмици ще получите по пощата Испанската си шофьорска книжка.

Тук вече идва и момента със заплащане на такса за смяна. Таксата можете да платите на място с дебитна или кредитна карта, която трябва обаче да е на ваше име. Към 15 май 2018 таксата е 23,80 ЕВРО. Ако нямате карта предварително уведомете служителя за да разберете какви са опциите.

Получаване на вашата испанска шофьорска книжка

След около 3-4 седмици новата ви книжка би трябвало да пристигне по пощата. Ако не пристигне в този срок, препоръчително е да попитате в DGT какво се случва. По прицип по пощата много рядко нещо се губи.

Можете да правите справка онлайн за статуса на вашата книжка:

https://sede.dgt.gob.es/es/aplicaciones/servicio-de-conductores-sin-certificado.shtml

Справката става с посочване на НИЕ и дата на раждане. Имайте предвид, че справката покрива времето в което книжката е в DGT. В момена в който бъде предадена на Correos за доставка няма как да разберете къде точно се намира.

Надявам се, да съм ви бил полезен!


Търсене в сайта:

Последни материали:

Адресна регистрация в Испания
Ползване на електричество в Испания
Смяна на регистрационен номер на автомобил в Испания
Подмяна на българска шофьорска книжка с испанска

Полезни връзки за Испания:

DGT (Trafico) - запазване на час
Extranjeria - запазване на час
Agencia Tributaria - запазване на час

Можете да се свържете с нас по всякакъви въпроси, за които смятате, че бихме могли да сме ви от помощ. Моля ползвайте формата за контакти.