Кралство Испания

Кралство Испания е втори дом на много българи, като страната е в челните места на страните от ЕС с пребиваващи българи. Като всяка държава, Испания си има своите особености, с които е необходимо всеки един да бъде добре запознат за да избягва неприятни ситуации.

Съветите свързани с Испания са на база личен опит. Те нито са копирани от други сайтове, нито са писани на теория - те са проиграни и е потвърдено, че работят така както е написано. Имайте предвид, че администрацията много често не е нясно с някои регулации, особено европейските такива. Винаги отстоявайте правата си, ако се наложи търсете адвокатска помощ - адвокатски хонорар от 50 ЕВРО може да ви спести много разходи и излишно хабене на нерви.

Като цяло испанската държавна администрация е много положително настроена. Почти никъде няма де се натъкнете на грубо отношение, навсякъде ще ви бъде помогнато да допопълните даден формуляр и ще ви бъде обяснено това което не ви е ясно. За целта обаче трябва да имате някакви познания по испански. Ако нямате такива, вземете с вас някой който е наясно как се случва дадена процедура. Не се доверявайте на хора, които чули "как един приятел го бил направил".Общи положения

Кралство Испания няма никакви ограничения относно правото за работа на български граждани. Аминистративния режим е информативен, а не разрешителен т.е. ако сте намерили работа, на която желаят да ви наемат, вие трябва да уведомите испанската администрация. Не е необходимо да изисквате предварително разрешение от администрацията за започване на работа! При започване на работа е необходимо да изкарате личен социално осигурителен номер, който можете да получите в офиса на социално осигуряване по местоживеене.

В общи линии, при пристигането ви в Испания е необходимо да следвате последователността по-долу за всичките административни въпроси, на които трябва да обърнете внимание:

  • Адресна регистрация (epadronamiento)
  • Изкарване на "временно" NIE (numero identificacion de extranjero)
  • Регистрация в социално осигуряване (numero de seguridad social)
  • Изкарване на "постоянно" NIE на зелен картон
  • Изкарване на здравна карта (tarjeta sanitaria)

За отваряне на банкови сметки е възможно (но не винаги!) да ви поискат NIE. Някои банкови офиси, дори от една и съща банка може да ви поискат доказателство, че живеете в района на офиса. Такова доказателство би било вашата адресна регистрация (epadronamiento) или комунална сметка (ток, вода, газ) на ваше име за адрес в района.


Търсене в сайта:

Последни материали:

Адресна регистрация в Испания
Ползване на електричество в Испания
Смяна на регистрационен номер на автомобил в Испания
Подмяна на българска шофьорска книжка с испанска

Полезни връзки за Испания:

DGT (Trafico) - запазване на час
Extranjeria - запазване на час
Agencia Tributaria - запазване на час

Можете да се свържете с нас по всякакъви въпроси, за които смятате, че бихме могли да сме ви от помощ. Моля ползвайте формата за контакти.