Изкарване на NIE номер в Испания

Numero Identificacion de Extranjero (NIE) или НИЕ, е идентификационен номер, който Кралство Испания издава за на всеки неиспански гражданин пребиваващ дългосрочно в страната. България също издава подобни номера на чужденци - тъй наречения личен номер на чужденец (ЛНЧ), докато Германия например не издава подобни номера.

В Испания НИЕ е необходимо за почти всякаква икономическа активност - работа, сключване на договор с мобилен оператор или комунална услуга, регистрация на автомобил, застраховки и т.н. За откриване на банкова сметка НИЕ не винаги е необходимо - всичко зависи от конкретната банка и най-вече доколко служителят е наясно. Например в Sabadell можете да откриете сметка без НИЕ, но всяка година банката ще ви таксува около 50 ЕВРО за да провери дали случайно не сте станали резидент. Идеята е, че резидентите са задължение да заплащат данък върху банковите лихви. Без значение дали имате депозити или не, банката ще проверява вашият статус за всяка календарна година.

Видове НИЕ

НИЕ-то е само едно - веднъж издадено то никога няма да се промени за вас, освен ако не станете испански гражданин. Погрешно е схващането на някои хора, че НИЕ на бял лист изтичало след три месеца. Всъщност ако ви издадат НИЕ на бял лист, в този бял лист пише какво ви липсва за да ви бъде издадено на зелено картонче и обикновено имате три месеца в които да представите необходимите документи без да заплащате такса от 10 ЕВРО. Когато тези три месеца изтекат, ще получите писмо, че заявката ви е архивирана. Но това не значи че НИЕ-то е невалидно или ще се промени - просто трябва да заплатите нова такса.

По-надолу ще разгледаме някои митове и легенди свързани с НИЕ-то, и така популярният израз имам документи.

Започване на работа

Всеки български гражданин има право да започне работа в Испания без да изисква никакви трудови разрешения от властите. Израза с документи съм няма никаква стойност, тъй като всеки може да си изкара документи.

Ако сте новопристигнали в Испания, без конкретна оферта за работа от работодател, но желаете да търсите работа, просто отивате в Extranjeria-та ви по местоживеене, попълвате формуляр EX-18 и представяте копие от личният ви документ. Ще ви издадат НИЕ на бял лист, на който ще пише какво още е необходимо за да стане то на зелено картонче. За работници на чужда сметка допълнителните документи са копие от трудов договор и документ, че имате плащани осигуровки - за това служи vida laboral издадена от Seguridad Social.


Търсене в сайта:

Последни материали:

Адресна регистрация в Испания
Ползване на електричество в Испания
Смяна на регистрационен номер на автомобил в Испания
Подмяна на българска шофьорска книжка с испанска

Полезни връзки за Испания:

DGT (Trafico) - запазване на час
Extranjeria - запазване на час
Agencia Tributaria - запазване на час

Можете да се свържете с нас по всякакъви въпроси, за които смятате, че бихме могли да сме ви от помощ. Моля ползвайте формата за контакти.