Здравно осигуряване в Испания

Испания е дръжава известна с качествената си и безплатна здравна система достъпна за населението. В Испания не съществува извратения здравен модел на здравни каси, модел който в България е направен още по-извратено като ролята на здравна каса е монополизирана от една организация, у която са и ножа и хляба. Организация, която хем насила ви взима пари от заплатата, хем ви кара да си плащате в болниците, хем ви принуждава да давате и на лекарите.

Модела със здравна каса е взаимстван от Германия, но е приложен по възможно най-отвратителния начин. Докато в Германия има една камара здравни каси, на които вие пак заплащате задължително, то всяка здравна каса се стреми да ви привлече, като ви дава разни промоции - примерно отстъпки в определени магазини, промоции на определени лекарства без рецепта, които ако си купите и им изпратите касовата бележка ще ви върнат парите и т.н. В общи линии пълен капитализъм в действие, където клиента е ценен. Уви българската здравна каса има за цел единствено да ви прибере парите, които да потънат Бог знае по чии сметки някъде в офшорни зони.

За съжаление и в Германия има случаи на източване на касите. Те обикновено се състоят в излишни процедури, които се правят на пациентите за да се усвоят повече средства. Така че нищо чудно за порязан пръст да ви направят лумбална пункция.

Как е в Испания?

В Испания този порочен модел на здравните каси не съществува. Здравеопазването е изцяло на издръжка на държавния бюджет и всеки работещ има достъп до всякаква медицинска помощ, без да дължи дори и ЕДНО евро за лечението си, без значение колко е скъпо то.

За съжаление с този рай беше жестоко злоупотребено от нашенци и румънци, които водеха целите си семейства за сложни операции и трансплантации, и разбира се испанското правителство взе мерки за прекратяване на тези злоупотреби. Ако до скоро всеки, който имаше адресна регистрация можеше да ползва здравната система, то вече е необходим и трудов договор.

В Испания съм, но нямам трудов договор. Какво мога да направя?

За щастие, Испания има и много добре развита частна здравна практика. Въпреки че в държавните болници обикновено работят най-добрите специалисти, там се чака много. Посещението при специалист може да отнеме и няколко месеца, ако бъде преценено, че случаят не е спешен. А колко е спешно всеки знае сам за себе си.

При частното здраво осигуряване няма такъв проблем - обикновено можете да вземете час за който си искате специалист, в която болница пожелаете в Испания в рамките на една седмица. Всичкото това се случва през телефона ви, от удобно приложение в което правите заяваката.

Описаното по-горе важи за Sanitas - най-големият частен застраховател в Испания, разполагащ със собствени болници във всички по-големи градове, и работещ с други частни болници в градове, където няма свои.

Защо Sanitas?

Sanitas ви предлага най-различни планове в зависимост от вашите медицински нужди. Ако не ходите много често на лекар можете да изберете план с copago - в такъв случай при посещение вие ще заплащате част от сумата. Струва си ако не сте много по лекарите и искате да имате застраховка ей така за всеки случай.

Подобен план струва около 20 евро на месец.

За малко повече пари можете да получите неограничени посещения навсякъде където пожелаете, реимбурсиране на 50% от цената на предписаните ви лекарства, ограничено количество стоматологични услуги.

Това ще ви струва около 68 евро на месец.

Над тази цена има други планове, които вече включват още купчина екстри, но ако не сте хипохондрик и не прекарвате повечето си време по болниците няма никакъв смисъл.

Така или иначе, който и план да изберете, в която и болница на Sanitas да отидете отношението към вас ще бъде безупречно. Имайте предвид, че доброто отношение до голяма степен помага за бързото излекуване. Почти никъде няма да чакате повече от 5-10 минути, навсякъде ще ви бъде обърнато нужното внимание, ще ви бъдат направени такива изслевания каквито пожелаете без да има излишни въпроси "ама сега защо" и отговори от рода "това е много скъпо и не го плащаме".

В сравнине със Sanitas, частните здравни застрахователи в България са като хвърляне на парите на вятъра.


Търсене в сайта:

Последни материали:

Адресна регистрация в Испания
Ползване на електричество в Испания
Смяна на регистрационен номер на автомобил в Испания
Подмяна на българска шофьорска книжка с испанска

Полезни връзки за Испания:

DGT (Trafico) - запазване на час
Extranjeria - запазване на час
Agencia Tributaria - запазване на час

Можете да се свържете с нас по всякакъви въпроси, за които смятате, че бихме могли да сме ви от помощ. Моля ползвайте формата за контакти.