Жилища в Испания

Жилищният въпрос е основен въпрос, чиито отговор трябва да имате преди вашето заминаване. Трябва да имате яснота къде смятате да живеете - при приятели, да наемете стая, да наемете апартамент или да купите апартамент. Всеки от четирите варианта има своите предимства и недостатъци, които ще се опитаме да разгледаме тук.

Наемане на стая

Наемането на стая е сравнително лесен и често практикуван начин да осигуряване на жилище. В общи линии не се изискват особено много средства, но пък и удобствата не са кои знае какви. 

Наемане на апартамент

Наемането на собствен апартамент е сравнително сложна процедура, която ще отнеме доста време. Ако говорите езика достатъчно добре можете да се опитате сами да потърсите обяви от директни собственици, като по този начин си спестите комисионната която бихте платили на агенция. Имайте предвид, че обикновено агенциите взимат комисионна в размер на един цял месечен наем.

Поради зачестилите в последните години измами при наемане на жилища, свързани най-вече с неплащане и с невъзможност за принудително изваждане на наемателите, много наемодатели изискват да бъде направена застраховка за неплащане (seguro de impago). Тази застраховка гарантира, че ако в един момент наемателя спре да плаща, наемодателят ще продължи да получава наема си като също така ще му бъде оказана необходимата юридическа помощ за изваждане от имота на некоректния ползвател.

Компаниите, които предлагат такива застраховки обикновено изискват някои предварителни условия на които да отговаря наемателя преди окончателно да го одобрят. Тези условия са: постоянен трудов договор от поне една година и последните три фиша от заплатата (nomina). За съжаление ако сте новопристигнали, не е възможно да удоволетворите тези изисквания и шансовете ви за наемане на апартамент драстично намаляват. Бихте могли да опитате вариант в който някой друг гарантира за вас (aval) като този някой може да бъде ваш близък или пък вашата банка (aval bancario). При всички положения това ще ви струва допълнителни пари и ще опъне нервите ви.

Естествено намират се и наемодатели, които не изискват такива застраховки, като в най-общия случай изискването за влизане в жилището е заплащане на наем и депозит в размер на наема. Депозита ще ви бъде върнат при напускане на жилището.

Купуване на апартамент

Ако разполагате с достатъчно средства и смятате да се задържите за дълго или пък бихте искали да инвестирате парите си в Испания, закупуването на апартамент е една добра възможност. Пазара на недвижими имоти в Испания е доста динамичен и бихте могли да намерите жилища за всеки вкус.

Имайте предвид, че жилищното строителство в Испания не е от особено високо качество. Това е много ясно забележимо при сгради по-стари от 30 години. Ако се насочите към такава покупка, имайте предвид, че ще трябва допълнително да инвестирате средства за да подобрите качествата на жилището, като основен проблем при старите сгради са дограмите. Дограмите обикновено са алуминиеви, плъзгащи се и без стъклопакет, като този тип дограми не осигуряват почти никаква топло и звуко изолация, така че най-вероятно ще се чувствате все едно сте на улицата.

Друг проблем може да е липсата на асансьор, като при някои дори по-нови сгради на повече от 3 етажа такъв липсва. Причината обикновено е в самата цена за изграждане, както и в последващите месечни такси за подръжка. 

Изцяло вътрешните апартаменти са друго явление непознато в България. По принцип сградите в Испания се строят със затворен вътрешен двор (patio) в който се пуска цялата ВиК инфраструктура. Тъй като температурите обикновено са достатъчно високи да гарантират, че канала и водата няма да замръзнат, вместо да се строят шахти за инфраструктура, тръбите се пускат дирекно във вътрешния двор. Изцяло вътрешните апартаменти са тези, чиито прозорци гледат само към вътрешен двор. Не ви ги препоръчваме ако сте свикнали на светлина и гледка, тъй като светлината е особено оскъдна ако апартамента е на по-нисък етаж.Търсене в сайта:

Последни материали:

Адресна регистрация в Испания
Ползване на електричество в Испания
Смяна на регистрационен номер на автомобил в Испания
Подмяна на българска шофьорска книжка с испанска

Полезни връзки за Испания:

DGT (Trafico) - запазване на час
Extranjeria - запазване на час
Agencia Tributaria - запазване на час

Можете да се свържете с нас по всякакъви въпроси, за които смятате, че бихме могли да сме ви от помощ. Моля ползвайте формата за контакти.