Електронен сертификат за комуникация с испанската администрация

От години в България се говори за електронно правителство, как то щяло да улесни гражданите, как много неща ще можем да вършим от вкъщи през компютъра и прочие хубави неща. В електронното правителство потънаха милиони, но резултата все още е крайно незадоволителен. 

За разлика от България, Испания има изключително добре функционираща електронна система за обслужване на граждани. И повече - испанската администрация насърчава използването на електронни услуги за да се облекчат и без това натоварените офиси на администрацията, като повечето справки могат да се подават по интернет в рамките на няколко минути.

Сертификат

За използване на електронните услуги, основното изискване е да разполагате с цифров сертификат. Този сертификат в България е известен като универсален електронен подпис. Въпросния сертификат се издава от доверени източници, като след подаване на заявката от вашият компютър или телефон е необходимо физически да бъде потвърдена самоличността ви. И тук идва една огромна разлика с българската реалност - тези сертификати в Испания са абсолютно безплатни! Защото правителството ви насърчава да ползвате електронните услуги, а не да висите по офисите.

Сертификат за физическо лице можете да заявите от Real Casa de la Moneda на следният адрес:

https://www.sede.fnmt.gob.es/certificados/persona-fisica

Първоначална заявка се подава от тук.

Необходимо е да въведете вашето НИЕ, имена (така както са вписани в документите ви) и е-мейл адрес. На е-мейл адреса си ще получите потвърждение с номер на заявка.

Потвърждаване

Необходимо е лично и на място в офис на Seguridad Social да потвърдите вашата самоличност. Носете потвърждението което ще получите след подаване на електронната заявка. Служителите ще поискат от вас документ за самоличност. След успешно потвърждаване ще получите е-мейл на адреса с който сте подали заявката с инструкции за сваляне на сертификата.


Търсене в сайта:

Последни материали:

Адресна регистрация в Испания
Ползване на електричество в Испания
Смяна на регистрационен номер на автомобил в Испания
Подмяна на българска шофьорска книжка с испанска

Полезни връзки за Испания:

DGT (Trafico) - запазване на час
Extranjeria - запазване на час
Agencia Tributaria - запазване на час

Можете да се свържете с нас по всякакъви въпроси, за които смятате, че бихме могли да сме ви от помощ. Моля ползвайте формата за контакти.