Автомобилни застраховки в ЕС

Ако скоро сте се преместили да живеете в държава от Европейският Съюз, различна от родината, несъмнено ви се е приискало и да шофирате предвид хубавите магистрали например в Германия и Испания. Според регламентите на ЕС за свободно движение на хора, след 6 месечен престой вие трябва да смените номерата на автомобила си с регистрация от държавата в която живеете, а от там трябва да сключите и нова застраховка.

Много хора са изненадани когато за първи път сключват застраховка за автомобил в Германия или Испания - премията, която застрахователите искат да бъде платена е убийствено висока. Това е така защото в повечето държави функционира системата бонус-малус т.е. колкото по-малко щети имате толкова по-малка ви е застрахователната премия. Това нещо все още не е познато в България, но вероятно тази практика няма да ни подмине и нас.

Признаване на застрахователен стаж в България

За да намалите застрахователната си тежест в чужбина, е необходимо да поискате от всички застрахователи, които сте ползвали да ви издадат удостоверение по чл. 502 от Кодекса за застраховането, което удостоверение служи като доказателство, че в упоменатият период вие не сте причинили щети.

Разбира се трябва наистина да не сте причинявали щети на трети лица, които да са били покрити от вашата застраховка "Гражданска отговорност". Имайте предвид, че щетите по КАСКО не се отразяват във въпросното удостоверение.

Всички застрахователи ще ви издадат такова удостоверение, някои ще поискат да им платите, но при всички положения си струва. Имайте предвид, че повечето няма да ви дадат за повече от 5 години назад, но 5 години са напълно достатъчни да намалите застрахователната си премия поне с 40%.

Не помня къде съм се застраховал?

Разбира се, че то кой ли помни...

В такива случаи идва на помощ сайта на Комисията за финансов надзор, която упражнява контрол върху застрахователите в България. На нейният сайт след като въведете регистрационния номер на автомобилът ви, ще видите къде сте правили гражданска отговорност през годините:

http://eisoukr.guaranteefund.org/

Германия

Германия е една от родините на автомобила и единствената страна в света, където можете да карате с каквато пожелаете скорост по определени части от аутобаните. За съжаление първоначалното сключване на застраховка на автомобил в Германия може да е убийствено високо, дори и да сте шофьор от дълги години.

Една от компаниите, които дава доста добри цени е Huk Coburg. Описания начин за намаляване на застрахователната премия е изпитан и работи в тази застрахователна компания.

В Германия автомобилната застраховка се сключва до края на текущата календарна година и автоматично се продължава следващата година докато не бъде прекратена - поради промяна на застрахователя, продажба на превозното средство, пререгистрация и други обстоятелства. Обикновено в зависимост от избрания от вас начин на плащане (на веднъж или разсрочено) банковата ви сметка ще бъде задължена със съответната сума. Дори и да не са били взети парите от банковата ви сметка, няма причина да се притеснявате - застраховката ви е валидна. Това е много ключова разлика с България, където обикновено ако не си платил няма застраховка, без значение какво пише по полиците.

Първоначално Huk Coburg, както и другите компании, ще ви обложат с пълната сума на премията за нов шофьор. След като представите удостоверенията от България (не е нужно да ги превеждате ако са само на български, но все пак настоявайте за български и английски вариант) те ще бъдат проверени в рамките на няколко седмици и след това премията ви ще бъде прекалкулирана. Ако са ви взети междувременно пари от банковата сметка, те ще ви бъдат върнати обратно. От там нататък вече ще минете в SF 4 класа, където тарифите са доста по-поносими и дори по-ниски от тези в България.

Испания

Испания също признава въпросните удостоверения, издадени от която и да е застрахователна компания оперираща на територията на страна членка на ЕС. В Испания е хубаво удостоверението ви да има английска версия, иначе ще настане тотален ужас и хаос заради неговоренето на какъвто и да е друг език от страна на местното население. Английският е горе-долу приемлив вариант, но кирилицата води до пълен уплах. 

Една от компаниите, в които въпросното удостоверение ще бъде прието без излишни обяснения е Mapfre. Естествено преди да се рекалкулира полицата то ще бъде проверено и това може да отнеме малко повечко време.

Имайте предвид, че до приемането на бонус-малус система в България, подобно удостоверение издадено от друга страна членка на ЕС няма да ви свърши абсолютно никаква работа. Така че не се изненадвайте ако прибирайки се в родината и пререгистрирайки си колата се окаже, че ще плащате повече за застраховка. Естествено ексри като пътна помощ до 30 минути, резервна кола да си бръмчите докато вашата се прави, хотел, таксита и прочие глезотии има само в мръсния капиталистически свят. В съветския социализъм имате право само да си платите и от там нататък Бог да ви е на помощ.


Търсене в сайта:

Последни материали:

Адресна регистрация в Испания
Ползване на електричество в Испания
Смяна на регистрационен номер на автомобил в Испания
Подмяна на българска шофьорска книжка с испанска

Полезни връзки за Испания:

DGT (Trafico) - запазване на час
Extranjeria - запазване на час
Agencia Tributaria - запазване на час

Можете да се свържете с нас по всякакъви въпроси, за които смятате, че бихме могли да сме ви от помощ. Моля ползвайте формата за контакти.