Електронен сертификат за комуникация с испанската администрация

От години в България се говори за електронно правителство, как то щяло да улесни гражданите, как много неща ще можем да вършим от вкъщи през компютъра и прочие хубави неща. В електронното правителство потънаха милиони, но резултата все още е крайно незадоволителен. 

За разлика от България, Испания има изключително добре функционираща електронна система за обслужване на граждани. И повече - испанската администрация насърчава използването на електронни услуги за да се облекчат и без това натоварените офиси на администрацията, като повечето справки могат да се подават по интернет в рамките на няколко минути.

Сертификат

За използване на електронните услуги, основното изискване е да разполагате с цифров сертификат. Този сертификат в България е известен като универсален електронен подпис. Въпросния сертификат се издава от доверени източници, като след подаване на заявката от вашият компютър или телефон е необходимо физически да бъде потвърдена самоличността ви. И тук идва една огромна разлика с българската реалност - тези сертификати в Испания са абсолютно безплатни! Защото правителството ви насърчава да ползвате електронните услуги, а не да висите по офисите.

Сертификат за физическо лице можете да заявите от Real Casa de la Moneda на следният адрес:

https://www.sede.fnmt.gob.es/certificados/persona-fisica

Още по-лесно е да заявите сертификата през телфона си, с приложението което е на разположение за Android (може би и за iPhone) Obtención certificado FNMT.

Необходимо е да въведете вашето НИЕ, фамилно име и е-мейл адрес. На е-мейл адреса си ще получите потвърждение с номер на заявка.

Потвърждаване

Необходимо е да потвърдите вашата самоличност. Това става много бързо и лесно в най-близкия офис на Seguridad Social.


Коментари към тази статия

Все още няма коментари, напишете първият коментар!